ЦРУ е разработило жестоки методи за водене на разпит над заподозрени в тероризъм, съобщава електронното издание на британския вестник „Гардиан".

Нюйоркският юрист Скот Хортън, който е бил съветник към сената на САЩ по методите за водене на разпити, се е добрал до списък със „седем агресивни метода на водене на разпити от ЦРУ", информира на свой ред американското списание „Нюзуик".

Правозащитната организация Human Rights Watch, също потвърждава информацията, предава РИА Новости.

Методите, които ЦРУ иска да въведе включват: принудително преохлаждане, принудително държане в будно състояние. Предлага се заподозрените да бъдат лишавани от сън. Препоръчва се да бъдат удряни, така че да им се причинява болка, но без физически травми.

Ефективни, според експертите щели да бъдат и методите с използване на звук и светлина.

Узаконяването на тези методи за разпит внесоха разкол в Републиканската партия.

Сенатори, начело с Джон Маккейн, застанаха срещу плановете на администрацията на Белия дом да се внесът поправки в Женевската конвенция, за да се удовлетворят претенциите на ЦРУ.

Генералният прокурор на Великобритания лорд Голдсмит също предупреди,че подобни планове на САЩ неизбежно ще се натъкнат на международно осъждане.

Голдсмит припомни още,че Женевската конвенция е важен международен документ, чийто принципи трябва да се уважават от всички страни.

Неотдавна „Ню Йорк таймс" съобщи, че задържаният след 11 септември член на Ал Кайда Абу Зубейд е бил държан първоначално в хладилна камера, а след това мъчен със силна музика.