Турската армия масирано навлезе на сирийска територия за удари срещу позиции на „Ислямска държава“, съобщиха световните агенции.

По-рано днес стана ясно, че турски части са започнали офанзива срещу град Джараблус в Сирия, като операцията под кодовото название „Щитът на Ефрат“ е с участието на ВВС на международната коалиция.

Анкара смята, че прочистването на града от джихадисти ще освободи турската граница от терористични групи.

Турският вицепремиер Куртулмуш подчертава, че събитията в сирийския град са свързани с националната сигурност на Турция.

В настъплението срещу Джараблус участват авиация, танкове и части от спецподразделенията. Първоначално изтребители F-16 са унищожили 11 от 12 определени цели на Ислямска държава, след това по позициите на джихадистите е започнал танков обстрел.

В същото време Анкара не определя това като наземна операция. Главна цел била създаването на проход за силите на умерената опозиция за прочистване на града от терористите, което ще осигури безопасност по границата.

Източник от турското вътрешно ведомство коментира, че операцията ще продължи, колкото е необходимо. Наблюдатели предполагат, че това може да отнеме две седмици, след като военен източник уточнява, че целта е пълно прочистване на Джараблус и придвижване към „крепостта“ на джихадистите – град Ракка.