Избирателната комисия на Турция потвърди резултатите от балотажа на президентските избори на 28 май, като обяви, че Реджеп Тайип Ердоган го печели, предава Асошиейтед Прес.

Ахмет Йенер, ръководител на Върховния избирателен съвет, каза, че Ердоган е спечелил 52,18% от гласовете, докато лидерът на основната опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу е събрал 47,82%.

"Съгласно тези резултати се разбира, че Реджеп Тайип Ердоган е избран за президент и резултатите са изпратени в Държавен вестник за публикуване", обяви Йенер.

Той каза, че избирателната активност е била 85,72%

Вече най-дълго управлявалият лидер на Турция, 69-годишният Ердоган, вече може да продължи да управлява до 2028 г.

Според непотвърдени информации той трябва да положи клетва в събота, след което се очаква да обяви състава на новия си кабинет.

Ердоган е изправен пред множество вътрешни предизвикателства, от срината икономика до натиск за репатриране на милиони сирийски бежанци и необходимостта от възстановяване на обширни региони след опустошителното земетресение през февруари, което взе над 50 хиляди жертви и изравни със земята много градове и села.

Инвеститорите ще следят внимателно дали Мехмет Шимшек, уважаван бивш министър на финансите и вицепремиер, ще бъде преназначен да оглави икономиката, което би било сигнал за връщане на Ердоган към по-конвенционални икономически политики.

Инфлацията в Турция достигна зашеметяващите 85% през октомври, преди да спадне до 44% миналия месец, според официални данни, въпреки че независими експерти казват, че истинският процент е много по-висок. Критиците обвиняват за сътресенията политиката на Ердоган да поддържа ниски лихвени проценти, за да насърчи растежа. Икономистите обикновено препоръчват повишаване на лихвите за борба с инфлацията.

Турската лира загуби около 10% от стойността си от началото на годината.

Ердоган е новият баща на турците

Ердоган е новият баща на турците

100 години след своето създаване турската република изглежда много различно. Тя е по-амбициозна и сприхава