Турски самолети са се опитали да преминат въздушното пространство на Сирия в северната провинция Алепо, но са обърнали посоката на полета след предупреждение от страна на сирийските и руските военни, заяви източник в силите за безопасност, цитиран от агенция Спътник и РИА Новости.

Путин и Ердоган обсъдиха по телефона операцията „Щитът на Ефрат”

Путин и Ердоган обсъдиха по телефона операцията „Щитът на Ефрат”

Двамата са се съгласили да се ускори доставянето на хуманитарна помощ в Алепо

Турската армия започна операция "Щитът на Ефрат" на 24 август. Тя е насочена против терористичната групировка "Ислямска държава". При участие на сирийската опозиция военните взеха под контрола си пограничния град Джараблус в северната част на Сирия и продължиха настъплението на юго-запад.

По думите на турския президент Тайип Ердоган, целта на настъплението е изчистване на територията от пет хил. кв.км от терористи и превръщането й в зона за безопасност за размяна на бежанци. В северната част на Сирия турската войска регулярно влиза в стълкновения с кюрдските опълченски отряди, които се смятат за свързани с работническата партия на Кюрдистан.

В Дамаск присъствието на турската армия на територията на Сирия се смята за нарушение на суверенитета на страната, което ескалира конфликта. В командването на сирийската армия по-рано обещаха да се противопоставят на "нашествениците".