Опитвала ли се е Турция да изведе тайно от САЩ своя враг №1 - ислямисткия духовник Фетхуллах Гюлен? Говори се за подкуп до 15 млн. долара за предаването на Гюлен на Турция, посочва Дойче веле, позовавайки се на две американски издания.

Ислямският духовник Фетхуллах Гюлен е смятан от Турция за организатор на неуспешния опит за преврат от юли 2016 година. Анкара отдавна безуспешно се опитва да изиска по официален път екстрадирането на живеещия в изгнание в САЩ духовник.

Германски медии цитират информация на "Уолстрийт джърнъл", според която в средата на декември миналата година в Ню Йорк се е състояла среща между Майкъл Флин, който тогава е бил вече номиниран за съветник по националната сигурност, и официални турски представители. На този разговор била обсъдена възможността Гюлен тайно да бъде изведен от САЩ с частен самолет и после да бъде интерниран в специалния затвор на турския остров Имралъ, където от дълги години се намира и лидерът на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдулах Йоджалан. NBC и "Уолстрийт джърнъл" твърдят, че турската страна е искала да проучи дали Флин, след като официално поеме поста си на съветник в Белия дом, би им помогнал да получат каквото искат.

Свидетели: имало е таен план

Тези разкрития били направени от специалния американски следовател Робърт Мълър, който разпитал четирима души за проведената среща в Ню Йорк. Именно от тях явно е узнал за евентуалното наличие на тайни договорки между Турция и бившия американски съветник по въпросите на националната сигурност, пише "Зюддойче Цайтунг". А "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг" добавя друг важен детайл: бившият шеф на ЦРУ Джеймс Улси разказал, че на въпросната среща през декември 2016 в Ню Йорк, на която бил привлечен от Майкъл Флин, е ставало дума за операция под прикритие, целяща да изведе Гюлен от САЩ.

Неизвестно остава дали наистина са били плащани някакви пари от турска страна и как точно е реагирал Флин на исканията от Анкара. Адвокат на Флин отхвърли обвиненията като несъстоятелни.

Анкара го е правила и преди

По същия начин реагира и турското посолство във Вашингтон, което обяви твърденията на американските медии за "грешни, смехотворни и безпочвени". От посолството заявиха освен това, че Турция никога не би използвала незаконни средства, за да постигне екстрадиране на Гюлен от САЩ. Само че Анкара и друг път е действала така, припомня в тази връзка "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) - когато през февруари 1999 г. агенти на турските тайни служби отвлякоха укриващия се в Кения Абдулах Йоджалан. Преди това турската страна беше заплашила Сирия, че ако не откаже убежище на Йоджалан, турски войски ще нахлуят в Сирия. Така на шефа на ПКК му се наложи да премине през половин Европа, за да се озове накрая в Найроби, където намери убежище в гръцкото посолство. След като напусна сградата на посолството, а не е изключено да е бил принуден да я напусне, той беше заловен от турски специални части, които незабавно го прехвърлиха със самолет в Турция.

Разбира се, САЩ не са Кения, иронично коментира ФАЦ и добавя, че ако турските тайни служби не успеят да приложат подобна хватка, както спрямо Йоджалан, е твърде вероятно турското правосъдие да осъди Фетхуллах Гюлен задочно. В такъв случай враг номер едно на днешна Турция ще е принуден да прекара остатъка от живота си в едно откъснато от света имение в Пенсилвания, из чиито гори понякога се срещали и мечки.