Реджеп Тайип Ердоган Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган откри конференция с участието на християнски, мюсюлмански и юдейски религиозни лидери в град Хатай, близо до границата със Сирия.
В шестдневната конференция участват около 2000 делегати от 37 страни.
Сред тях са Цариградският Вселенски партиарх Вартоломей Първи, главният равин на Турция, официални представители на Ватикана, турският министър по религиозните въпроси, съобщава Religiabg.com.

На откриването на конференцията премиерът Ердоган произнесе реч, в която отправи призив да има съюз, а не сблъсък на цивилизациите.
Различията между нас не ни тласкат неизбежно към сблъсък, това не бива да се случва. На онези, които искат сблъсък на цивилизациите, ние трябва да кажем следното: не на сблъсък на цивилизациите, да на съюз между цивилизациите. Ние развиваме връзките между различните култури и религии, каза турският премиер.

Ердоган и испанският премиер работят заедно по проект на ООН, наречен "Съюз на цивилизациите" за насърчаване на диалога между религиите.
На 3 октомври Турция трябва да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз и ако бъде приета, ще стане единствената мюсюлманска страна членка на европейския блок.