Абдулах Гюл В навечерието на решаващия доклад за готовността на Турция да започне преговори за членство с Европейския съюз (ЕС), турският министър на външните работи Абдулах Гюл каза, че не бива да има специални условия за членството на страната, предаде EUobserver.

“Изобщо не може да става въпрос да има специални условия за Турция”, заяви той в понеделник, 4 октомври.

Думите му са отзвук на информацията в пресата, че Брюксел обмисля възможността да постави постоянни ограничения на свободното движение на работници от Турция в другите страни-членки, за да се успокоят страховете от наплив на мигранти.

В интервю с New York Times в събота турският премиер Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара няма да приеме никакъв друг статут в ЕС освен пълноправно членство.

Комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген, който отговаря за докладите, каза в понеделник, че ЕС има правото “да ограничава и да контролира миграцията по всяко време”.

През последната присъединителна вълна през май тази година, когато 10 държави се присъединиха към евросъюза, “старите” 15 можеха да им сложат ограничения за период от максимум седем години.

Турция обаче, която се очаква да се присъедини към 2015г., вероятно ще има най-голямото население в Съюза.

В момента най-много турски имигранти са концентрирани в Германия.