Шест милиона избиратели, на които предстои да гласуват за първи път, са напът да решат дали да удължат управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган до трето десетилетие, или да изберат нещо, което никога досега не са познавали - Турция под управлението на друг лидер, съобщава "Ройтерс".

По-малко от 12 месеца преди вероятно най-мащабните избори в съвременната история на страната мнозинството от млади турски граждани заявяват, че искат промяна, но остават донякъде скептични, че опозицията може правилно да подобри ситуацията с работата, училищата и свободите, като свободата на словото.

Съставлявайки около 12% от всички гласоподаватели на президентските и парламентарните избори, насрочени за юни 2023 г., младежта ще бъде решаваща в това, което се очертава да бъде много напрегната надпревара за Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието, твърдят социолозите.

Проучвания, проведени сред близо дузина турци на възраст между 18 и 23 години, от региона на столицата Истанбул до Централен Анадол, показват, че справедливостта, имиграцията, работните места въз основа на заслуги и прозрачните икономически политики стоят на първо място за тях.

Ердоган отново иска да е президент

Ердоган отново иска да е президент

През юни 2023 година турците ще гласуват за държавен глава и парламент

Не съм напълно спокойна с решението си, но мисля, че ще избера най-малкото зло и ще подкрепя опозицията, заявява 19-годишната Дамла, студентка по история в Истанбул.

Икономическите сътресения и растящата инфлация са увеличили разходите й за живот, въпреки че тя живее със семейството си и не излиза толкова често с приятели.

Имам чувството, че не живея, просто се опитвам да оцелея, споделя Дамла.

Въпреки че проучванията се менят, те все пак сочат, че Ердоган ще загуби с малка разлика и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще се откаже от властта в парламента.

Неофициалната опозиционна коалиция обаче не обяви свой кандидат за президент, оставяйки в колебание някои млади избиратели, докато авторитарният Ердоган е в дълга печеливша серия, откакто пое управленското кормило на страната през 2003 г.

Инфлацията в Турция се изстреля до 24-годишен връх през юни

Инфлацията в Турция се изстреля до 24-годишен връх през юни

Тя е скочила до 78,6% на годишна база

Президентът насочи едно традиционно светско общество в посока към ислямизма, превръщайки Турция в регионална военна сила и използвайки съдилищата, за да задуши несъгласието.

Сега обаче той е изправен пред трудна предизборна битка, до голяма степен поради собствената си неортодоксална икономическа политика, включително намаляването на лихвените проценти, което изстреля инфлацията до 24-годишен връх от 78,62% през юни.

Така нареченото "Поколение Z" съставлява около 13 милиона от общо 62,4 милиона турци, които трябва да упражнят правото си на глас следващата година. Шест милиона от тях ще гласуват за първи път.

Проучванията показват, че избирателите ог "Поколение Z" на възраст 18-25 години силно се противопоставят на ограниченията върху начина на живот, свободното изразяване и медиите.

Невиждано от 2002 г. висока инфлация в Турция

Невиждано от 2002 г. висока инфлация в Турция

Цените през декември са скочили с цели 36,1 на сто

Равнището на младежката безработица в Турция е било 20% през април, според официалните данни, в сравнение със средната стойност за ОИСР от 10,87%.

Младите хора искат промяна, твърди Мехмет Али Кулат, председател на MAK Consulting, чието изследване показва, че 70% от турските граждани на възраст 18-29-години подкрепят опозицията.

По негови думи по-младите гласоподаватели са склонни да сравняват икономическите си перспективи с тези на чуждестранни връстници, докато по-възрастните гледат повече към инфраструктурни инвестиции, като пътища и болници.