"В края на краищата е нужно Турция да затвори границите си. В противен случай те (терористите - б.р.) ще продължат да пристигат в Сирия. Това заяви постоянният представител на арабската република в ООН Башар Джаафари в разговор с кореспондент на ТАСС.

Той допълни, че проблемът не зависи от Сирия или Русия. "Това е въпрос от международен мащаб. Нужно е да се окаже натиск на турското правителство, на израилтяните, йорданците, саудитците, за да преустановят потока на този боклук през границите ни. Вие убивате 500, те изпращат още 500. Сирия се превърна в убежище на терористите", заяви постоянният представител.

Той отбеляза, че властите на Сирия с всички сили се опитват да възпрепятстват проникването на чуждестранни бойци на своя територия. "Ние се занимаваме с това. Сирийските бойни самолети бомбардират цели на сирийско-турската граница в демилитаризираната зона между Сирия и Израел, на сирийско-йорданската граница", заяви дипломатът.

По думите на дипломата в сегашния момент сирийската армия с подкрепата на руската авиация възстановява реда в околностите на град Хам. "Той е разположен близо до Идлиб", поясни Джаафари.

Джаафари изрази увереност в това, че сирийската армия ще може да удържи освободените територии. Същевременно се съгласи с това, че много зависи от това колко ефективно властта на съседните страни, в това число и Турция, ще възпрепятства проникването на екстремистите от Сирия.

Припомняме, че от 30 септември руската авиация обстрелва обекти на ислямистите, които са на територията на Сирия, на основа на мандат, издаден от Съвета на Федерациите.

В "Ислямска държава" воюват бойци от 100 страни. През май генсека на ООН Бан Ки Мун съобщи, че на страната на групировката "Ислямска държава" и "Джабхат ал-Нурса" се сражават около 25 хил. бойци от 100 държави.

В последния доклад на контратерористичния комитет на Съвета за сигурност на ООн е записано, че "етнически чеченци от Руската федерация" са в числото на старшите командири на двете радикални организации.

На 30 септември руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще направи всичко, за да не допусне връщането на напуснали Русия и присъединили се към "Ислямска държава". "Основният риск в тази ситуация е в това, че бойците на терористичната организация, които вече се изчисляват на хиляди, в това число и руснаци, се връщат назад и ще правят черните си дела и в нашата страна. С всички сили бихме искали да избегнем този риск, уверен съм, че ще успеем", заяви той.

В четвъртък в Грозни бе ликвидиран боец от "Ислямска държава", който по думите на държавния глава на Чечения Рамзан Кадиров, e подготвял "мащабни терористични актове". Така ще бъде с всеки, който даже само си помисли да направи нещо срещу Чечения или Русия", заяви той пред журналисти.

По думите на Кадиров, екстремистите се прибрали от Сирия, където били на подготовка в база на "Ислямска държава" и са участвали в терористични атаки.

Сирия няма да връща телата на убитите руснаци, които са воювали за "Ислямска държава", съобщи ТАСС, позовавайки се на разговор между своя кореспондент и постоянния представител на арабската република в ООН Башар Джаафари.

"Ще ги погребваме у дома. Няма да ви връщаме този боклук. Обещаваме", допълни той.