Турция стана последната страна от НАТО, която ратифицира членството на Финландия в отбранителния алианс след руската офанзива срещу Украйна, съобщи TRT World.

Парламентът в четвъртък единодушно подкрепи присъединяването на скандинавската страна.

Законодателният орган на Унгария одобри подобен законопроект по-рано тази седмица.

Това оставя Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, само на няколко технически стъпки от това да стане 31-вият член на най-мощния военен блок в света.

Решението беше очаквано.

Финландия очаква турското "да" за НАТО тази седмица

Финландия очаква турското "да" за НАТО тази седмица

Анкара вече обеща, че ратифицира скоро членството

Припомняме, че Финландия и нейната съседка Швеция сложиха край на десетилетията на военно необвързаност и решиха да се присъединят към НАТО миналия май на фона на руската офанзива в Украйна.

Кандидатурите им бяха приети на срещата на върха на алианса през юни, но трябваше да бъдат ратифицирани от всички парламенти на членовете - процес, който спря след политически възражения и възражения относно сигурността, повдигнати от Турция и Унгария.

Турция, член на НАТО от над 70 години, поиска от двете скандинавски страни да предприемат конкретни действия срещу терористични групи като ПКК и "Фето", за да се присъедини към алианса.

Швеция прие закон срещу тероризма миналия ноември, надявайки се, че Анкара ще одобри кандидатурата на Стокхолм да се присъедини към НАТО. Новият закон, който ще влезе в сила на 1 юни, ще позволи на шведските власти да преследват лица, които подкрепят терористични организации.

Страната обаче се сблъска с неприемане и от Унгария заради коментари за работата на правителството си. Така, Швеция вече не очаква присъединяване преди юли.

Турция оставила отворена вратата за Швеция в НАТО

Турция оставила отворена вратата за Швеция в НАТО

Но всичко зависи от действията на Стокхолм

Според Анкара, Финландия е направила необходимото, за да получи членство, докато Швеция има още работа за вършене.

Финландия показа своята воля и решителност в борбата с тероризма както в нормативната уредба, така и в практиката, каза заместник-министърът на външните работи Бурак Акчапар, който запозна депутатите с предложението за законопроекта.

"От началото на този процес Финландия беше по-подготвена и решена да отговори на чувствителността и очакванията на нашата страна", добави той.