Турция и Гърция са обявили, че са готови да започнат преговори за решаване на спора в Източното Средиземноморие и Егейско море, предаде БНР с позоваване на президентството в Анкара.

Във видеоконферентен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, турският президент Реджеп Ердоган е заявил, че моментът за започването на диалога трябва да бъде подплатен с реципрочни стъпки. Той е изразил надежда, че европейската среща на върха след няколко дни ще даде нов тласък на двустранните отношения. Според него, конкретни мерки за развитие на митническия съюз между страните, както с безвизовите пътувания и миграцията, ще помогнат за поставянето на връзките на позитивна основа.

Ердоган е предложил и регионална конференция с участието на всички страни, включително кипърските турци, която според него ще има конструктивна роля при решаването на въпроса с Източното Средиземноморие.

Спорът между Турция и Гърция започна, след като през миналия месец Анкара изпрати кораба "Оруч Реис" на проучвателна мисия в район, който Гърция смята за своя изключителна икономическа зона в Средиземно море.

Сред като плавателният съд беше изтеглен за поддръжка, Турция и Гърция подчертаха, че са готови за диалог, като турският президент заяви, че е в готовност да се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Турски представители обаче заявиха, че корабът ще поднови работата си, а турски медии съобщиха, че днес той е напуснал пристанището в Анталия.

Гърция потвърди съобщението на турското президентство, че е съгласна да поднови преговорите с Турция за морската граница между двете държави в източната част на Средиземно море. 

Гърция е близо до възобновяване на преговорите с Турция за морските зони

Гърция е близо до възобновяване на преговорите с Турция за морските зони

Проучвателните разговори могат да започнат най-рано тази седмица

Проучвателните преговори ще се състоят в Истанбул "скоро", съобщи гръцкото външно министерство.

Диалогът между Атина и Анкара прекъсна преди четири години. През миналия месец напрежението помежду им ескалира, след като Турция прати проучвателен кораб и фрегати в спорните води край остров Кастелоризо.