Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Канада и САЩ настояват Анкара да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, преди Канада да възобнови износа на камери за дронове за Турция, предава "Ройтерс".

Говорейки с репортери по време на полет от Атина късно в четвъртък, Ердоган каза, че Съединените щати са съгласни с Канада по въпроса, но кандидатурата на Швеция за НАТО трябва да бъде решена от турския парламент, след като той изпрати законопроекта там за разглеждане в края на октомври.

Когато Ердоган сигнализира на конференция на НАТО през юли, че Швеция в крайна сметка ще получи зелена светлина, членката на НАТО Канада тихомълком се съгласи да поднови преговорите с Турция за премахване на контрола върху износа на части за дронове, включително оптично оборудване, съобщи Ройтерс.

"По въпроса с камерите за дронове, които искахме от тях, Канада настоява: Швеция, Швеция. САЩ повтарят същото", каза Ердоган.

Ердоган съзря уловка в изтребителите F-16 за Турция и членството на Швеция в НАТО

Ердоган съзря уловка в изтребителите F-16 за Турция и членството на Швеция в НАТО

Турският президент с критика към Джо Байдън

Турция, член на НАТО, поиска през октомври 2021 г. да закупи 40 изтребителя F-16 на Lockheed Martin Corp и 79 комплекта за модернизация за своите съществуващи бойни самолети.

Администрацията на американския президент Джо Байдън подкрепя продажбата за 20 милиарда долара, но в Конгреса на САЩ имаше възражения относно забавянето на разширяването на НАТО от страна на Турция, за да се присъедини Швеция.

"Вие имате вашия Конгрес, аз имам своя парламент. Вие казвате, че ще предприемете стъпка по въпроса за F-16, след като преминете през Конгреса. Аз също имам парламент", каза Ердоган.

"Ако сме двама съюзници в НАТО, тогава направете това, което трябва, едновременно, солидарно и нашият парламент ще вземе необходимото решение.

Турция пуска Швеция в НАТО, след мир в Газа и Нетаняху пред Съда в Хага

Турция пуска Швеция в НАТО, след мир в Газа и Нетаняху пред Съда в Хага

Това заяви Девлет Бахчели, коалиционен съюзник на Ердоган