Турция е заменила кметовете на градове с кюрдско мнозинство в югоизточната част на страната с държавни служители. Това обявиха от прокюрдската Демократична партия на народите на фона на репресии на турските власти срещу критиките по повод настъплението на Анкара в Сирия, съобщава "Ройтерс".

Демократичната партия на народите уточни, че петима от нейните съкметове в градовете с предимно кюрдско население Хакари, Юксекова и Нусейбин, вчера са били хвърлени в затвора, очаквайки съдебен процес. Двама други съкметове в областта Еркиш са били задържани по-рано тази седмица и остават в ареста.

Ердоган злопаметен - Турция не можела да забрави писмото на Тръмп

Ердоган злопаметен - Турция не можела да забрави писмото на Тръмп

Путин щял да бъде част от нови решения за Сирия

Турция предприе репресии срещу инакомислещите в районите на страната, където мнозинството от населението са кюрди, след настъплението срещу контролираните от кюрдите части в съседна Сирия. Протести бяха смазани със сълзотворен газ, а десетки хора бяха арестувани за критики срещу военната кампания в интернет.

Демократичната партия на народите управлява много градове в кюрдския югоизток на Турция. Тя обикновено назначава един мъж и една жена съкметове, за да насърчава равенството между половете.

"Амнести" обвини Турция във "военни престъпления" в Сирия

"Амнести" обвини Турция във "военни престъпления" в Сирия

При офанзивата бяха убити най-малко 72 цивилни

Семир Нергиз и Ферхат Кут, съкметове на Нусейбин, са били обвинени, че са членове на терористична групировка и са били заменени от назначен от държавата държавен служител.

Съкметовете на Юксекова Ремзи Язар и Ирфан Сари са били хвърлени в затвора заради свои интервюта, вестникарски публикации и постинги в социалните мрежи. Засега не е ясно в какво е обвинен кметът на Хакари Джихан Караман.

Държавната Анадолска агенция съобщи, че днес местни администратори са били назначени да заместят кметовете в Юксекова и Хакари.

Тръмп позволил на Турция и кюрдите да се посбият "като две хлапета", имали нужда

Тръмп позволил на Турция и кюрдите да се посбият "като две хлапета", имали нужда

"Трябва да ги оставите да се сбият и след това ги разтървавате"

Нусейбин е град на сирийската граница в югоизточната провинция Мардин, докато Хакари и Юксекова са разположени на границата с Иран. Нусейбин беше мишена на трансгранични атаки по време на операцията, като миналата седмица при минометна и ракетна атака от кюрдските бойци загинаха осем души и 35 други бяха ранени.

САЩ и Турция договориха спирането на офанзивата в Сирия

САЩ и Турция договориха спирането на офанзивата в Сирия

След новината, че Ердоган отхвърля американските предложения