Турският външен министър Мевлют Чавушоглу настоя, че Франция трябва да се извини за това, че била направила "лъжливи твърдения" за военноморския инцидент в Средиземно море, който допринесе за нарастващото напрежение между съюзничките в НАТО, съобщава "Франс прес".

"Когато Франция прави лъжливи твърдения и работи срещу Турция, това не бива да се приема", изтъкна Чавусоглу пред журналисти в Берлин.

Франция напуска операцията на НАТО в Средиземно море заради напрежението с Турция

Франция напуска операцията на НАТО в Средиземно море заради напрежението с Турция

Засилва се напрежението между двете страни

"Очакваме Франция да се извини безусловно", подчерта турският първи дипломат, след като Париж миналия месец осъди "изключително агресивна" намеса на турски кораби срещу френски военен кораб, участващ в операция на НАТО в Средиземно море за гарантиране на сигурността.

НАТО започна разследване на инцидента, в който Франция твърди, че един от корабите ѝ е бил хванат на прицел от турски фрегати, докато се е опитвал да инспектира товарен кораб, заподозрян, че носи оръжие за Либия.

Турция: Франция опитва да засили присъствието на Русия в Либия

Турция: Франция опитва да засили присъствието на Русия в Либия

Чавушоглу заяви, че Франция доставя оръжия на Хафтар

Турция отхвърли твърденията като "безпочвени", настоявайки, че корабите ѝ само са наблюдавали военния кораб. Анкара обвини френския кораб в "високоскоростна и опасна маневра".

Франция вчера заяви, че преустановява участието си в мисията на НАТО в Средиземно море, известна като операция "Морски пазител", докато не бъдат разгледани нейните опасения.

Това е пореден конфликт между двете страни, които през последните дни си размениха язвителни забележки заради ролята си в конфликта в Либия.

Анкара: Франция играе опасна игра в Либия, а не ние

Анкара: Франция играе опасна игра в Либия, а не ние

Франция носи голяма отговорност за възникналия в Либия хаос

Междувременно Чавушоглу покани Париж да "работят заедно" за решаването на кризата в Либия.

Турция разположи военните си сили в Либия в подкрепа на международно признатото правителство на националното единство в Триполи през януари, което предизвика критики от страна на френския президент Еманюел Макрон, че играе "опасна игра".