Турция разкритикува Израел и го обвини в отприщване на "терор" срещу палестинци, след като израелската полиция стреля с гумени куршуми и използва зашеметяващи гранати срещу хвърлящи камъни палестински младежи в района на джамията "Ал-Акса" в Йерусалим късно снощи, предаде "Ройтерс".

Сблъсъците около третото най-свято място за исляма и в Източен Йерусалим, при които бяха ранени 205 палестинци и 17 полицаи, станаха на фона на нарастващ гняв от потенциалното изселване на палестинци от домове на територия, към която предявяват претенции еврейски заселници.

Сблъсъци в Ерусалим

Сблъсъци в Ерусалим

Има ранени палестинските поклонници

След разгарянето на сблъсъците, няколко турски официални лица разкритикуваха Израел и призоваха други страни да осъдят действията му, докато в изявление от турското външното министерство призоваха Израел "незабавно да прекрати своята провокативна и враждебна позиция и да действа с разум".

"Срам за Израел и онези, които мълчат пред позорните атаки", настоя говорителят на турския президент Ибрахим Калън в "Туитър" късно снощи, допълвайки: "Призоваваме всички да се изправят срещу политиките на окупация и агресия на тази държава на апартейда."

Турският директор по комуникациите Фахретин Алтън заяви пред държавната телевизия, че Израел нарушавал правата на човека и ще "плати цената", докато опозиционните партии повториха позицията на правителството в рядък знак за единство.

"Атакуването на невинни хора, които се молят, е очевидно терор", настоя Алтън и изтъкна: "Виждаме, че тези атаки срещу палестинци са срещу най-фундаменталните човешки права."

Над 100 ранени палестинци при сблъсъци с полицията в Йерусалим

Над 100 ранени палестинци при сблъсъци с полицията в Йерусалим

44 души са били арестувани

Бившите съюзници Турция и Израел са в конфликт през последните години, въпреки силните търговски връзки, като взаимно изгониха посланиците си през 2018 г.

Анкара нееднократно е осъждала окупацията на Западния бряг от Израел и отношението му към палестинците, наричайки въпроса "червена линия".

Миналия месец Турция осъди също така, както тя го определи, "систематичен опит за изселване на палестинци" от страна на Израел, визирайки дългогодишния съдебен казус, по който Върховният съд на Израел ще проведе заседание в понеделник.