Турция Турският премиер Таип Ердоган заяви, че страната му няма да пусне в базите си американските войски, докато Вашингтон не гарантира писмено икономическа помощ за Турция с оглед на ролята й във войната срещу Ирак.

Предишния ден Вашингтон заяви, че прави последната си оферта за икономическа помощ на турското правителство като замяна за позволение за ползване на турските бази при евентуално нападение срещу Ирак. Според офертата САЩ ще даде на Турция 6 милиарда долара безвъзмездно и 20 милиарда като заем. За решението си Анкара имаше 48 часа.

Ако отговорът не бъде даден до определения период, заяви говорителят на Белия дом Ари Флешър, САЩ ще трябва да премине към алтернативния си план. Той подчерта, че Турция трябва да вземе бързо решение, тъй като “не остава много време”, но дори да не даде съгласието си, американските военни сили пак гарантират успеха си.

Кораби, които пренасят въоръжението на американската пехотна девизия, вече чакат край турските брегове.

С решението си Турция затваря пътя на 40 хиляди американски войници, като по този начин не позволява на САЩ да изнесе бойните действия срещу Ирак на северната фронтова линия – единственият начин за провеждане на бърза война.

На пресконференция в Пентагона министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд заяви, че все пак се надява в крайна сметка Турция да приеме да сътрудничи на САЩ.

Ердоган настоява официалното уверение за финансовата помощ да бъде гласувано от Американския Конгрес. Той каза, че американците твърдят, че според закона подписването на подобно решение ще отнеме на Конгреса около 2 месеца.

Не е ясно какво ще се случи след два месеца, Конгресът може да вземе отрицателно или положително решение, заяви Ердоган.

Освен това Ердоган посочва и социалното напрежение и нестабилността в граничния с Ирак регион, които са наклонили везните към подобни съображения от страна на Турция, както и това дали районът ще може да устои на икономическата криза и шока от войната.