Турция иска да се присъедини към САЩ във военна операция за прогонването на терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) от тяхната крепост, сирийския град Ракка, като условието е в операцията да не участват силите на сирийските кюрди. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Ройтерс”.

Турция, която е член на НАТО и която е част от оглавяваната от САЩ коалиция, сражаваща се с ДАЕШ, подкрепи арабски и тюркменски сирийски бунтовници, които овладяха сирийския град Джараблус от терористите преди месец в операция, която Турция нарече "Ефратски щит".

Ала Анкара е против съюзените със САЩ Отряди за защита на народа и тяхното политическо крило – Партия „Демократичен съюз”, групировки на сирийските кюрди, които Турция разглежда като разклонение на Кюрдската работническа партия, която води от три десетилетия въоръжен бунт срещу турската държава.

"Нашият външен министър и военните власти разговарят със САЩ, обсъждайки въпроса за Ракка. Ние споделихме с тях нашите условия”, заяви пред репортери Ердоган в самолета на връщане от Ню Йорк, където говори пред Общото събрание на ООН и се срещна с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

"Предприемането на съвместни действия е важно за нас”, изтъкна той, добавяйки: „Ако САЩ не вмъкват Партия „Демократичен съюз” и Отрядите за народна защита в бизнеса си, ние можем да водим тази битка със САЩ.”

Турция съсредоточи голяма част от енергията си по време на 6-годишната война в съседна Сирия върху желанието си да бъде свален от власт сирийският президент Башар Асад, отколкото да се сражава с ДАЕШ. Скорошното ѝ настъпление в Северна Сирия дойде след непоколебимия напредък на Отрядите за защита на народа.

Но Ердоган заяви, че Турция показала „най-ефективна борба срещу ДАЕШ, въпреки дезинформацията”.

Високопоставени американски военни обявиха през миналата седмица, че обмисляли да въоръжават сирийските кюрди и признаха трудността да се балансира това с отношенията с Анкара.