Турция има шанс да се присъедини към ЕС не по-рано от 2015 година.

Това е заявил председателят на Независимата комисия на ЕС за Турция и бивш премиер на Финландия Марти Ахтисари, цитиран от агенция “Новости”.

По неговите думи рано е да се говори по този въпрос в конкретна плоскост, защото Анкара не отговоря на много от критериите за присъединяването към ЕС.

Ахтисари е подчертал, че въпросът не е в това, че в Турция по-голяма част от населението са мюсюлмани.

“ЕС не е религиозна организация, затова в съюза религиозната принадлежност се разглежда като личен въпрос на всеки човек”, е заявил Ахтисаари.

Той е подчертал, че Турция няма да е последна държава, която рано или късно ще се присъедини към ЕС, тъй като има и други балкански държави.

Според Ахтисаари ако на тези държави не се даде шанс да станат страни-членки на ЕС, в Европа ще възникнат големи проблеми.

Той е съобщил, че възможност за членство в ЕС трябва да се даде и на Украйна, обаче нейното членство в алианса е въпрос на “далечното бъдеще”.

“След като бъдат решени въпроси с присъединяването към ЕС на европейски държави, ще дойде ред на централноазиатските страни, тъй като те имат европейска история и в продължение на последните 40 години тясно са свързани с европейското семейство”, каза още Ахтисари.