Турция, която е член на НАТО, не вижда проблем по отношение на съвместимостта на оръжейните системи, използвайки руски ракети в планираното засилване на противовъздушната си отбрана. Това обяви говорителят на Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Турският военен министър заяви по-рано днес, че преговорите с Москва за доставката на ракетите са "напреднали значително".

Междувременно говорителят Ибрахим Калин разкри, че в ход са приготовленията за среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп преди срещата на върха на НАТО през май. 

Говорейки на пресконференция в Анкара, Ибрахим Калин уточнил, че двамата държавни ръководители почти сигурно ще се срещнат в кулоарите на срещата на върха на НАТО, но усилията били насочени към това двамата да се видят дори преди това.

Междувременно Турция призова израелското правителство да прекрати "незаконните заселнически политики" на палестински територии.

Ердоган по-рано осъди решението на Израел да засили заселническите дейности в Западния бряг като "абсолютна провокация".

Израел обяви планове през миналия месец за построяването на още 3000 жилища в окупирания Западен бряг. Той също така със задна дата узакони около 4000 жилища, построени върху частна палестинска земя, ход, който предизвика осъждане от ООН и Европейския съюз.