Полицията е провела внезапни акции в цяла Турция в петък, при които са задържани 21 души, повечето заподозрени в принадлежност към „Ислямска държава", съобщава държавната турска агенция „Анадолу".

Трима от задържаните са били чужденци, като властите смятат, че са планирали да влязат в Сирия да се бият на страната на „Ислямска държава", която се бие и със силите на сирийския президент Башар Асад, и с опозиционни групировки, подкрепяни от западните съюзници на Турция.

Под натиск от страни членки на НАТО, Турция активизира усилията за предотвратяване чуждестранните бойци да преминават в съседна Сирия да се присъединят към „Ислямска държава", която прегръща фундаменталистка ислямска идеология.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че сирийският конфликт представлява голяма заплаха за Турция. На хиляди чужденци им е било забранено да влизат в Турция поради съображения за сигурност.

Служители на отдела за борба с тероризма в полицейското управление в Истанбул са отказали да коментират акциите.

Властите са иззели ловни пушки и боеприпаси при акциите в Истанбул и намиращия се наблизо град Коджаели, както и в Шанлъурфа и Мерсин, които се намират в южната част на Турция близо до сирийската граница.