Турция започна военната си операция източно от река Ефрат в Сирия срещу силите на сирийските кюрди, които според турските власти са терористи, съобщават световните информационни агенции.

Началото на операцията беше обявено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като целта ѝ била да се ликвидира "терористичния коридор".

Операцията е озаглавена "Източник на мир".

Сирия се закани да отблъсне агресията на Турция

Сирия се закани да отблъсне агресията на Турция

Според правителството Анкара показва апетит за експанзия, която не може да бъде оправдана по никакъв начин

Според Ердоган операцията се провежда не само срещу милициите на сирийските кюрди, които според Анкара са свързани със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), но също така и срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"). 

"Започна операция "Източник на мир" на турските въоръжени сили заедно с (опозиционната) Свободна сирийска армия срещу Кюрдската работническа партия и групировката "Ислямска държава" в Северна Сирия. Нашите цели са да унищожим терористичния коридор, който се опитват да създадат на южните ни граници, както и да донесем мир и спокойствие в региона", написа турският държавен глава в "Туитър".

Кюрдите обявиха обща мобилизация преди инвазията на Турция в Сирия

Кюрдите обявиха обща мобилизация преди инвазията на Турция в Сирия

Хуманитарна катастрофа може да сполети нашия народ

Турска авиация и артирелия е започнала да поразява позиции в Сирия веднага след обявлението на Ердоган.

Според сирийската държавна телевизия турската армия е извършила бомбардировки по град Рас ел Айн в северозападната част на провинция Хасака, също така е било ударено село Ал Маджараф в покрайнините на града и позиции на сирийските кюрди в Ал Машраф и Харбат ал Банат. 

FOX: Тръмп е наредил на военните да не се месят на Турция за операцията в Сирия

FOX: Тръмп е наредил на военните да не се месят на Турция за операцията в Сирия

Целта на провежданата операция е създаване в Северна Сирия на буферна зона

Според телевизия "Ихбария" се наблюдава бягство на бежанци от град Рас ел Айн.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу посочи, че Анкара ще информира всички засегнати страни и сирийското правителство за операцията в Североизточна Сирия. 

Лавров скастри САЩ за "опасната" им игра в Сирия

Лавров скастри САЩ за "опасната" им игра в Сирия

Действията на САЩ можели да разбунят целия регион

Изглежда военната операция е насочена главно към т. нар. Сирийски демократични сили (СДС), в които водещата сила са кюрдите. СДС е близък съюзник на оглавяваната от САЩ коалиция, като членовете ѝ служат като пехотинци за дългогодишната ѝ борба срещу ДАЕШ.

ПКК, която се стреми към независима кюрдска държава, провежда въоръжен бунт срещу турската държава с нисък интензитет в югоизточната част на Турция от десетилетия. ПКК е посочена като терористична група не само от Турция, но и от САЩ и НАТО.

Ердоган каза през миналата седмица, че решението за турска операция в Северна Сирия, източно от река Ефрат, може да бъде взето в близките дни. Турският президент отбеляза, че главните цели на Анкара ще бъдат прочистването на пограничната с Турция сирийска територия от силите за самоотбрана на сирийските кюрди, да се създаде зона за сигурност там и заселването на сирийски бежанци, които Турция не можела безкрайно да приютява.

Турция няма да преклони глава пред заплахи на САЩ за плановете си в Сирия

Турция няма да преклони глава пред заплахи на САЩ за плановете си в Сирия

Дамаск ще защитава цялата територия и призовава кюрдите да се присъединят към правителството, очевидно предадени от САЩ

САЩ от своя страна отказаха да участват във военната операция на Анкара и обявиха изтеглянето на войските си от Сирия. Както подчертаха представители на арабско-кюрдските отряди "Сирийски демократични сили", САЩ по този начин са нарушили договорките си с кюрдските сили.

Дамаск многократно осъжда окупационната политика на Турция в Северна Сирия.

Иракски Кюрдистан призовава Русия да помогне на кюрдите в Сирия

Иракски Кюрдистан призовава Русия да помогне на кюрдите в Сирия

За "предотвратяването на страданията на този народ"

Турция вече проведе на територията на Сирия две военни операции: "Щит на Ефрат" в началото на 2018 г. и "Маслинова клонка" през 2016 г. В резултат беше създадена буферна зона за сигурност между пограничните градове Азаз и Джараблус, а също така беше окупиран Африн.