Президентът на ЕС Доналд Туск лаконично призова в профила си в "Туитър" смел британски политик да излезе и ясно да каже какво иска Островът от Брекзит.

Ако една сделка е невъзможна и никой не иска да има сделка, тогава кой най-накрая ще има смелостта да каже какво е единственото положително решение? Това призова Доналд Туск.

От пресслужбата на Доналд Туск разпространиха следната позиция:

Съжаляваме за резултата от гласуването и призоваваме правителството на Великобритания да изясни своите намерения по отношение на следващите стъпки възможно най-скоро.

ЕС-27 ще остане единен и отговорен, както и през целия процес, и ще се стреми да намали щетите, причинени от Brexit.

Ще продължим подготовката си за всички резултати, включително сценарий без сделка. Рискът от последната възможност се е увеличил с това гласуване и макар да не искаме това да се случи, ние ще бъдем подготвени за него.

Звучен шамар! Отхвърлиха сделката на Тереза Мей за Брекзит
Обновена

Звучен шамар! Отхвърлиха сделката на Тереза Мей за Брекзит

Интригата около развода с Брюксел се заплита

Ще продължим процеса на ратифициране на споразумението, постигнато с правителството на Обединеното кралство. Това споразумение е и остава най-добрият и единствен начин да се гарантира напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

"Споразумението е честен компромис и най-добрата възможна сделка. То намалява щетите, които Брекзит би могъл да причини на гражданите и бизнеса. Това е единственият начин за организирано оттегляне на Обединеното кралство от Общността. Призовавам Великобритания да изясни намеренията си възможно най-бързо", се посочва в официално съобщение до медии от пресслужбата на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер.

Минути след гласуването в Лондон той изрази съжаление от резултата и предупреди, че времето за Брекзит изтича.

"Първата ни мисъл е за 3, 6 милиона европейци във Великобритания и британци в ЕС. Те се нуждаят от сигурност за бъдещето си. Ние ще се борим за тях", обеща в "Туитър" председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Лидерът на либералите Ги Верховстадт призова правата на гражданите да бъдат запазени независимо от развоя на развода на Острова с ЕС. Той все пак не скри раздразнението си и поиска от британците ясно да кажат какво искат.

Според лидерката на зелените в ЕП Ска Скелер нов референдум би бил добър изход от ситуацията.

Няма да има предоговаряне на сделката за Брекзит, предупреди австрийският канцлер Себастиан Курц.

Тереза Мей: Правителството чу парламента

Тереза Мей: Правителството чу парламента

Европейците на Острова и британците в ЕС заслужават яснота

"Съжалявам за изхода от вота за Брекзит в британския парламент. Във всеки случай няма да има предоговаряне на споразумението за излизането от ЕС", заяви Курц. Само преди седмици неговата родина беше ротационен председател на ЕС.