Съдът на Европейския съюз е одобрил стриктното законодателство на Европейската комисия относно стандартизирането на опаковките на цигарите и забраната на рекламата на електронни цигари, проправяйки пътя за приемането на директивата по-късно през месеца, съобщава „Ройтерс”.

Казусът е бил разглеждан от Европейския съд във връзка с жалба на мултинационалните тютюневи компании Philip Morris и British American Tobacco, като отхвърлянето на жалбата може да удари печалбите на тютюневата индустрия и създава прецедент, от който могат да се възползват държави извън ЕС, за да предприемат крути мерки срещу вредния навик, който причинява смъртта на близо 6 млн. души годишно по света.

„Съдът намира, че при условие, че на всяка отделна опаковка и външната опаковка трябва да има изписано предупреждение за здравето ... законодателството на ЕС не отива отвъд границите на това, което е подходящо и необходимо”, постановява съдът в решението си.

Жалбата, която е била подкрепена също от Japan Tobacco International и Imperial Brands, не може да бъде отнасяна до други съдебни инстанции и Директивата за тютюневите изделия ще влезе в сила на 20 май, макар че има предоставен едногодишен период, позволяващ на търговците на едро и дребно да продадат запасите си от цигари.