Военновъздушните сили (ВВС) на Китай са провели военни учения в западната част на Тихия океан, след като са преминали през пролив близо да Япония, съобщиха от китайското военно министерство. Това се случва, след като китайската армия прие по-агресивна поза в региона, отбелязва „Ройтерс".

Отношенията между Китай и Япония се обтегнаха след продължителния териториален спор заради няколко малки острова в Източнокитайско море, известни в Китай като Диаю, а в Япония като Сенкаку.

Двете страни също така се сблъскаха заради това, което Китай разглежда като отказ на Япония да поеме отговорност за своето минало от времето на Втората световна война.

Военна авиация на китайската Народната освободителна армия е провела учения, след като прелетели над пролива Мияко, който се намира между японските острови Мияко и Окинава, посочва китайското военно министерство на сайта си.

Продължилите един ден учения са насочени към подобряване на боеспособността на Военновъздушните сили навътре в морето, изтъкнаха от ведомството.

„Годишните учения са планирани според рутинен график и в съответствие с международните закони и практики, като не са насочени срещу някоя конкретна страна", коментира говорителят на китайските ВВС.

В Токио от японското военно министерство посочиха, че са вдигнали спешно изтребители срещу два китайски бомбардировача H-6, летели над тези води, но те не са навлезли във въздушното пространство на Япония.