•ООН СЕ ИЗТЕГЛЯ ОТ ЛИБЕРИЯ, 60 УБИТИ В СТОЛИЦАТА МОНРОВИЯ•

Либерия ПОСЛЕДНО: •Военният министър на САЩ Доналд Ръмсфелд издаде заповед, според която три кораба с 4500 американски моряци и морски пехотинци се отправят от Източна Африка към Средиземно море, от където ще могат да се прехвърлят в Либерия за евакуация на US-гражданите там.•

Минохвъргачен огън беше открит по сградата на американското посолство в столицата на Либерия Монровия, съобщи пред Ройтерс говорителят на американските военноморски сили капитан лейтенант Терънс Дъдли.

В резултат на обстрела е ударен главният корпус на посолството на САЩ, има един ранен, добави говорителят.

CNN съобщава, че сражение между либерийското правителство и отряди на бунтовниците, което се е разразило в близост до сградата на американското посолство столицата Монровия, е станало причина журналистите, дипломатите и персоналът на посолството да бъдат преместени в двора.

Минохвъргачният огън е бил в района на посолството, като част от снарядите са улучили и намиращият се в близост хотел. Хората, които са се намирали в сградата, твърдят, цитирани от телевизията, че са виждали бомбите да прелитат над тях и да падат в морето, което се намира на около 50 метра от посолството.

Бунтовниците се опитваха да достигнат центъра на столицата, за да принудят президента Чарлз Тейлър да я напусне. Правителствените сили обаче съобщиха, че контролират пътя до летището в Монровия.

ЛиберияПрезидентът обеща да продължи борбата и заяви, че няма да напусне страната, преди в нея да се настанят международни мироопазващи части.

В Акра, Гана, ще бъдат проведени мирни преговори по либерийския конфликт, допълва информацията CNN. Там беше подписано и споразумението за прекратяване на огъня от 17 юни. Бунтовниците обаче проведоха атаката си, след като Тейлър, който обеща да се оттегли от поста си, отказа да напусне страната веднага, както искаха партизаните.