Въоръжените сили на Уганда обвиниха командването на миротворците от ООН в Южен Судан, че не са направили необходимото, за да спасят от избиване стотици представители на племената нуер и динка преди дни, съобщава „Ройтерс".

Военен говорител от Кампала съобщи, че сините каски не са реагирали адекватно на появилата се заплаха, което е довело до гибелта на невинни граждани.

Припомняме, че преди седмица международната организация обяви, че стотици южносуданци са били хладнокръвно избити при превземането на град Бентиу от бунтовниците, които се стремят към завземане на властта в страната.

Те бяха прочиствани в джамии, църкви и дори в местната болница, а по градската радиостанция открито се използва слово на омразата, призоваващо към убийства и изнасилвания. Около 200 души, които потърсиха помощ в джамията Кали-Бале, бяха хладнокръвно избити с хладно и огнестрелно оръжие.

ООН е разположила около 8 500 миротворци в Южен Судан, но дори това не се оказва достатъчно, за да спре насилието в най-младата държава на политическата карта.