UK Лондонският върховен съд за първи път потвърди, че заболяването на един от ветераните от войната в Персийския залив от 1991 година е пряко свързано с участието му във военните действия срещу Ирак, съобщи Газета-ру.

Съдът удовлетвори искането на бившия сержант от парашутния полк на военните сили на Великобритания Шон Раслинг, на който по-рано му беше отказана военна пенсия. Той настоява, че само няколко месеца след завръщането му от Ирак здравословното му състояние се е влошило заради т. нар. “синдром на войната в Персийския залив”.

Министерството на отбраната на Великобритания, което е ответник по делото, се опита да докаже, че заболяването на войника не е резултат на участието му във военните действия срещу Ирак през 1991 година. Съдът обаче реши да признае, че военната служба в Залива пряко е повлияла върху здравето на Раслинг.

Според британските наблюдатели с този прецедент съдът създава добър повод за всички останали ветерани от предишната война в Ирак да подадат жалба, че здравето им е било влошено след операция “Пустинна буря” и да поискат компенсации за причинените вреди.

По данни на британската Асоциация на ветераните от войната в Залива те и членовете на техните семейства наброяват над 9 хиляди бивши военнослужещи.

Междувременно, вече четирима военнослужещи, завърнали се през март 2003 година от Ирак, също възнамеряват да подадат иск срещу британското Министерството на отбраната, като твърдят, че са развили “синдрома на войната в Персийския залив”.

По думите им в резултат на поставените им ваксини преди да отпътуват за Ирак у тях се е появила депресия, както и екземи, проблеми с дишането – идентичните симптоми, регистрирани при предишните участници във войната в Персийския залив.