Украинските ракетно-артилерийски подразделения са поразили днес пет командни пункта на противника, унищожили са техника, две позиции на ПВО и три склада за боеприпаси.

Това се казва в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 27 септември, публикуван във "Фейсбук" и цитиран от "Укринформ".

Руските войски продължават да насочват усилията си към задържане на територии, опитвайки се да завладеят напълно Донецка област, както и да осуетят действията на силите за отбрана в определени направления. Те обстрелват позициите на Въоръжените сили на Украйна по линията на съприкосновение, води въздушно разузнаване и се опитва да възстанови загубени позиции в някои райони.

Противникът продължава да унищожава гражданска инфраструктура и жилищни сгради. Все още има заплаха от въздушни и ракетни удари по цялата територия на Украйна.

През денонощието противникът е нанесъл два ракетни удара и шест въздушни удара, над 20 удара с РСЗО по военни и граждански обекти, нарушавайки нормите на международното хуманитарно право, законите и обичаите на войната.

Повече от 15 населени места, включително Запорожие, Николаев, Очаков, Авдиевка, Красногоровка, Полтавка и Маринка, са били поразени от вражески огън.

Във волинското и полиското направление ситуацията не се е променила съществено. По останалите направления противникът открива огън от танкове, минохвъргачки и тръбна артилерия.

Украйна нанесе 140 въздушни удара, ликвидира 17 руски военни и унищожи техника

Украйна нанесе 140 въздушни удара, ликвидира 17 руски военни и унищожи техника

Това написа в Telegram Владислав Назаров, говорител на Оперативно командване "Юг"

В посока Сиверски: в районите на селищата Хута-Студенецка, Михайлово, Соснивка и Старосилия от Черниговска област, Проходи и Нова Хута от Сумска област. В Слобожанско направление: в районите на селищата Ветеринарно, Уди, Вовчанск, Хоптивка и Стрилеча. В посока Краматорск: Холуби Озера, Сиверск, Верхньокамянске, Дворично, Дроновка, Закитне и Минковка. В посока Бахмут: Бахмут, Бахмутске, Весела Долина, Соледар, Яковливка, Ню Йорк и Роздоливка. В посока Авдиевка: Авдиевка, Бердичи, Опитне, Водяне, Красногоровка, Маринка и Новомихайловка.

Повече от 20 населени места, включително Новосилка, Степнохирск, Шевченко, Новопил, Времивка, Полтавка и Успеновка, са били обстрелвани в посока Запорожие.

В посока Южен Бух с танкове, минохвъргачки и тръбна артилерия са поразени над 35 населени места по линията на съприкосновение.

За провеждане на разузнаване, коригиране на огъня и нападение на граждански инфраструктурни обекти врагът е извършил повече от 50 полета на БПЛА, по-специално иранското производство Шахед-136.

За попълване на частите военно-политическото ръководство на Руската федерация се опитва да организира принудителна мобилизация на украински граждани във временно окупираните територии.

През деня украинските войски отблъснаха вражески атаки край Соледар, Майорск, Курдимовка, Зайцеве, Бахмут, Бахмутске, Вимка, Спирне, Първомайске и Камянка.

В подкрепа на действията на сухопътните групировки ВВС на ВС на Украйна нанесоха 10 удара. Потвърдено е, че са повредени седем района на струпване на жива сила и бойна техника на противника и три позиции на зенитно-ракетни комплекси. Освен това подразделенията на ПВО унищожиха самолет Су-25 и пет БПЛА от различни типове.

ISW: В руската армия цари хаос

ISW: В руската армия цари хаос

От мобилизацията до логистичните доставки навсякъде има проблеми

Руски удар порази квартал Холодногорски в Харков, като повреди инфраструктурно съоръжение. Това каза кметът на Харков Игор Терехов, който съобщи новината в Telegram.

"Те удариха Холодногорския район; по предварителни данни има щети по инфраструктурно съоръжение. В някои райони на града няма ток", съобщи кметът.

Информацията за пострадали се уточнява.

Около 20:50 часа на 27 септември три експлозии разтърсиха Харков. Местните жители написаха в социалните мрежи, че квартал Шевченковски е в електричество.