Скорошен край на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" виждат украински експерти, съобщи "УНИАН". Те посочват и признаците, по които вече ясно личи разпадът ѝ. 

Поради критично високи загуби групата "Вагнер" практически престана да съществува като бойна сила. Нейните функции на фронтовата линия започнаха да изпълняват десантните части на редовната руска армия, написа военният експерт Александър Коваленко в своя канал в Telegram.

"Поради невъзможността да се компенсират своевременно загубите на ЧВК "Вагнер" и да се възстанови боеспособността на частите, въздушнодесантните войски започнаха да се появяват все по-често в градски битки", написа той.

Британското разузнаване: Затворниците от Вагнер официално на свобода

Британското разузнаване: Затворниците от Вагнер официално на свобода

Освободените затворници стават обществен проблем

Според Коваленко, това се потвърждава и като се има предвид, че собственикът на тази частна армия Евгений Пригожин е загубил възможността да компенсира загубите чрез набиране на затворници в затворите.

Според военния експерт Михаил Жирохов, горните факти могат да показват, че руският Генерален щаб вече не се нуждае от групата "Вагнер" като бойна част на фронта в Украйна. Сега функциите, изпълнявани преди това от наемници, могат да бъдат възложени на части от редовната армия, формирани от мобилизирани.

Припомняме, че ден по-рано Пригожин заяви, че повече от пет хиляди души са напуснали неговата компания след изтичане на договора и са били освободени от затвора след помилване.

Той твърди още, че в рамките на месец 0,31 процента от тях са извършили повторно престъпление, тоест над 15 души. Според Пригожин това е значително по-нисък процент на рецидив от средния сред руските затворници, които биват освобождавани след изтичане на наказанието.

"Мога да кажа с увереност: ние намалихме престъпността в Русия 10 пъти и възпитахме бившите затворници по-добре от пионерчетата в съветско време", коментира Пригожин.

От миналата есен Пригожин вербува затворници , за да ги изпраща в най-горещите точки на фронта в Украйна, обещавайки им щедра награда и помилване след шест месеца на фронта.

В резултат на това затворници, често без никаква подготовка и лошо въоръжени, бяха използвани за атака на укрепените позиции на Въоръжените сили на Украйна, което беше наречено "касапница". Според военни експерти броят на убитите руски затворници във войната се измерва в десетки хиляди.

"Вагнер" освежава редиците си с 30 000 нови бойци до май

"Вагнер" освежава редиците си с 30 000 нови бойци до май

Пригожин доволен, че новите доброволците са в по-добра физическа форма от затворниците

Само през последните две седмици Би Би Си научи за смъртта на повече от 400 затворници. Съдейки по некролозите, повечето от тях са били участници в битките за Бахмут. Общо BBC успя да установи със сигурност имената на 2092 затворници от руски затвори, загинали по време на военните действия на територията на Украйна. Истинската цифра със сигурност е много по-висока.

ЧВК "Вагнер" вероятно ще получи забрана да набира нови затворници, като това ще усложни кадровите ѝ проблеми.

Увеличаването на престъпниците със скорошен и често травматичен боен опит вероятно ще бъде основен проблем за руското общество на фона на войната в Украйна, предупреди британското военно разузнаване.

Пригожин: Войната превъзпитава затворниците

Пригожин: Войната превъзпитава затворниците

5000 бивши затворници са помилвани след изтичане на договора с "Вагнер"