Твърди се, че в окупираните части на Луганска област на така наречения референдум за присъединяване към Русия са гласували почти толкова хора, колкото и на изборите за Върховната Рада през октомври 2012 г., т.е. още преди избухването на военните действия в Донбас, след които стотици хиляди хора напуснаха региона. Това заяви губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Властите на самопровъзгласилата се Луганска народна република съобщиха (ЛНР), че повече от 1,6 милиона души са гласували на "референдума". А през 2012 г. на изборите за Върховната Рада на Украйна в избирателните списъци на Луганска област бяха включени 1,829 милиона души. В същото време само през пролетта и лятото на 2022 г. са регистрирани 320 хиляди бежанци от областта," казва Гайдай.

Много вътрешно разселени лица получиха този статут по-рано или изобщо не са се регистрирали, а десетки хиляди жители на Луганска област заминаха за Европа, където не могат да гласуват, каза Гайдай.

"Тези "игри на референдум" няма да променят нищо! Готвим се за деокупация!" уверява той.

В периода 23-27 септември на контролираните от Русия територии в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области се проведоха т. нар. "референдуми" за присъединяване към Русия. "Гласуването" в по-голямата си част представляваше четиридневен обход по домовете. В последния ден уж избирателните секции бяха отворени няколко часа. Според обявените резултати от "референдума" в ДНР и ЛНР 99% и 98% са "за присъединяване" към Русия, в Запорожие и Херсон - 93% и 87%.

Затвор заплашва украинците, помагащи за референдумите

Затвор заплашва украинците, помагащи за референдумите

Те ще бъдат съдени за държавна измяна