Няколко украински посолства в чужбина са получили "кървави пакети", съдържащи животински очи, каза външното министерство на страната в петък, след като серия от писма-бомби бяха изпратени до адреси в Испания, включително до посолството на Украйна в Мадрид, предава Ройтерс.

Пакетите, напоени с течност с отличителен цвят и мирис, са изпратени до посолствата на Украйна в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия и Италия, до генералните консулства в Неапол и Краков и консулството в Бърно, каза говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

"Ние изучаваме значението на това съобщение", написа Николенко в изявление във "Фейсбук", добавяйки, че външният министър Дмитро Кулеба е наредил всички засегнати посолства и консулства да бъдат поставени под засилена охрана.

Шест писма-бомби бяха изпратени тази седмица до цели в Испания, включително премиера Педро Санчес и посолството на САЩ в Мадрид, което накара Испания да засили мерките за сигурност.

Николенко каза, че входът на апартамента на посланика на Украйна във Ватикана е бил "опустошен". Източник от посолството в Рим каза, че пред вратата са оставени човешки изпражнения.

Николенко каза още, че посолството на страната в Казахстан е получило бомбена заплаха, която впоследствие не е била потвърдена.

Посолството в Съединените щати получи писмо, съдържащо статия, която беше критична за Украйна, каза той. Писмото, както и повечето други, е от една европейска страна, каза той, без да дава подробности.

Испания разглежда взрива в украинското посолство като терористичен акт

Испания разглежда взрива в украинското посолство като терористичен акт

При експлозията пострада леко служител