Украинският президент Володимир Зеленски и висшите военни командири досега не са успели да разработят ясен план за набиране на хиляди нови войници, отчаяно необходими за защита срещу продължаващите руски атаки, пише Washington Post.

Според изданието, много военнозадължени украинци избягват набор в армията.

Както каза Алексей Бежевец, съветник на Министерството на отбраната на Украйна по набирането на персонал, сега не е времето военнозадължените украинци да си седят вкъщи.

"Напълно възможно е руснаците да се приближат много скоро, ако няма кой да ги спре", каза Бежевец. Ако освен "липса на боеприпаси, оръжие, снаряди и така нататък, нямаме достатъчно личен състав, това е трагедия", каза той.

Съгласно военното положение украинските мъже на възраст между 18 и 60 години, с някои изключения, нямат право да напускат страната, тъй като могат да бъдат призовани за военна служба.

Според спекулации, и жените ще бъдат призовавани в армията, но Киев отрече да има такива намерения.

Обсъждаше се и дали и как ще бъдат връщани от чужбина украинските граждани.

Президентът Володимир Зеленски за първи път публично назова загубите на украинските въоръжени сили за две години война. 31 хиляди украински военнослужещи са загинали от 24 февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна до вчера 25 февруари 2024г.

Киев започна обсъждане на промените в мобилизацията

Киев започна обсъждане на промените в мобилизацията

Много от поправките се дублират, някои са различни по форма, но еднакви по същество