Главното военно разузнавателно управление на Украйна обяви, че миналата нощ украински спецчасти са извършили рейд на окупираната от Русия Кинбурнска коса.

Така Главното разузнавателно управление потвърди появилите се през нощта съобщения на телеграм каналите на руските военни.

В прессъобщението си, цитирано от "Украинская правда", ГУР твърди, че в резултат на нападението на 9 август са унищожени шест бронирани машини и са убити около тридесет руски войници.

ГУР твърди, че украинските специални части са атакували руски укрепления на три позиции: "Крепост Кинбурн", "Морска гара" и "Паметник на Суворов".

Съобщението на ГУР е придружено от видео клип с нощни кадри от дрон с акостиращи на брега лодки и хора, както и дневни кадри на удари с дрон по наземни цели. Видеото приключва с вдигнатото знаме на военното разузнаване на зазоряване.

Кинбурнската коса разделя устието на Днепър от Черно море. Северният бряг на устието е под украински контрол и страните постоянно си нанасят удари.

Кинбурнската коса е единственото място в Николаевската област на Украйна, което остана под руска окупация, след освобождаването на Херсон от украинските сили 2022 година.

Украйна: Oкупираната от Русия Кинбурнска коса е напълно отрязана

Украйна: Oкупираната от Русия Кинбурнска коса е напълно отрязана

Ситуация на фронта в Украйна

Още тогава се заговори, че се подготвя освобождаването и на Кинбурнската коса. В последствие обаче не беше оповестена никаква конкретна информация за ситуацията на полуострова.