Украинската армия нанесе удари по цели в окупирания Мелитопол, в който е базирана руската окупационна администрация на Запорожка област.

Атаката е от тази сутрин. Тя идва на фона на продължаващото очакване Украйна да започне контраофанзива, макар и плановете на Киев да се държат в дълбока, но очаквана тайна. Само преди два дни украинският президент Володомир Зеленски бе в Запорожие - област, която Кремъл анексира, въпреки че контролира около 70% от териториите й.

Първоначално различни източници съобщиха за няколко мощни експлозии в Мелитопол. Твърдеше се, че те са станали в близост до летище. По-късно руските агенции обявиха, позовавайки се на службите за спешна помощ в града, че ударът е засегнал локомотивно депо.

Според изявлението по депото са нанесени щети, не се съобщава за жертви.

Електричеството в града и някои близки населени места е прекъснато.

Военното летище в Мелитопол, което евентуално руснаците са превърнали в своя база, и локомотивното депо се намират сравнително близо едно до друго в северозападната част на града.

Все още не е известно с какви точно средства е бил извършен ударът. Мелитопол се намира на около 60 км. от фронтовата линия. В Мелитопол обаче действа активно украинско съпротивително движение и там нерядко биват атакувани руски окупационни служби или назначени от Русия чиновници.

Преди два дни също имаше съобщения за взривове в града.

Няколко взрива в Мелитопол, атентат в Мариупол
Обновена

Няколко взрива в Мелитопол, атентат в Мариупол

Ударена е сграда, ползвана от окупационните сили

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси се очаква днес да посети окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, която се намира в областта.

В понеделник Гроси, който в момента се намира в Днепър, се срещна със Зеленски и заяви, че военните операции в близост до окупираната от Русия Запорожка АЕЦ стават все по-активни.

По думите му "ситуацията около централата не се подобрява - военните действия продължават и всъщност те стават все по-активни. Има все повече и повече войници, военни превозни средства, тежка артилерия, има все повече военни действия в близост до централата."

Запорожката АЕЦ на няколко пъти е губила електрозахранването си в последните дни.

Ръководителят на МААЕ иска лично да посети централата и да разговаря с тези, "които сега я управляват", т.е. с представители на руските окупационни власти. Той подчерта, че отново ще настоява за създаването на зона за безопасност около атомната електроцентрала.

Според Гроси рискът остава "много висок и ситуацията е напълно непредсказуема именно защото се намираме във военна зона".

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Няма гаранция за безопасността на централата, докато руските сили не се изтеглят