Много украински военни, освободени от руски плен в резултат на размяната на пленници на 21 септември, са били подложени на мъчения от руснаците.

Кремъл се опитвал да разменя цивилни украинци за пленени руски военни

Кремъл се опитвал да разменя цивилни украинци за пленени руски военни

Ново престъпление на Москва

Това каза на брифинг началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов, цитиран от "Укринформ".

"Всеки е в различно състояние, това е вярно. Има хора, които са в повече или по-малко нормално физическо състояние, с изключение на хронично недохранване поради лоши условия на задържане. Има хора, които са били подложени на много жестоки мъчения. За съжаление, процентът на такива сред тези, които върнахме, е доста голям", каза Буданов.

Той отбеляза, че затворниците не са разделени на категории. Различното състояние може да се обясни с факта, че те са били държани не както първоначално беше планирано, на едно място, в Еленовка, а на различни места както в окупираните територии на Украйна, така и в Русия.

Украйна си върна 215 пленени бойци

Украйна си върна 215 пленени бойци

Медведчук е бил част от сделката

Припомняме, че на 21 септември в резултат на размяната на затворници повече от 200 украински защитници, включително 124 офицери, както и 10 чужденци, бяха върнати от руски плен. Виктор Медведчук, заподозрян в държавна измяна, и 55 руски войници бяха върнати на руската страна.

Сред освободените украинци са 188 защитници на "Азовстал", включително 108 бойци от полка Азов, военнослужещи от Националната гвардия, морски пехотинци, граничари, полицаи, членове на силите за териториална отбрана, служители на СБУ. Петима командири на Азов, освободени от руски плен, вече са в безопасни условия в Турция.

"Това е най-добрият резултат, който сме постигали от началото на пълномащабната руска военна инвазия", заяви тогава ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак.

На Русия бяха предадени 55 пленници, включително бившият депутат Виктор Медведчук - близък на руския президент Владимир Путин и обвинен в държавна измяна в Украйна, уточни украинският президент.

Част от тази размяна са 10-те военнопленници, включително петима британци и двама американци, за чието прехвърляне от Русия в Саудитска Арабия съобщи по-рано вчера саудитската дипломация.

Русия освободи десетима чужденци, пленени в Украйна
Обновена

Русия освободи десетима чужденци, пленени в Украйна

Саудитска Арабия е посредничила при сключването на сделката