Украинската противовъздушна отбрана е свалила тази нощ 12 руски ракети, както и ударни безпилотни летателни апарати, но не и две ракети "Кинжал". Това съобщи командващия военновъздушните сили на ВСУ Николай Олещук. Къде са поразили кинжалите обаче не се съобщава.

12-те ракети са били от типа Х-101/Х-555 и са изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-95, а дроновете са били 31 от типа Shahed.

Те са атакували Николаевска, Одеска, Днепропетровска, Полтавска, Запорожка, Хмелника, Кировоградска, Виницка и Черниговска област на Украйна, отчитат военните.

Тази нощ съобщават украинските въоръжени сили е регистрирано излитане на руски изтребители МиГ-31К от военното летище Саваслейка в Нижегородска област на Русия, а няколко минути по-късно и изстрелването на два руски хиперзвукови ракети Кинжал. В доклада на Олещук се споменават и двете ракети и се посочва, че те са изстреляни във въздушното пространство на Тамбовска област.

Руските военни до този момент не са съобщили за удара си, както и за възможните цели.

Рано тази сутрин Харковската областна прокуратура обнови данните за изминалото денонощие. По данните й загиналите в строителния хипермаркет са 12, като 10 от тях все още не са идентифицирани. Ранените са 43. Ранените от втория удар са 25, сред тях и 14-годишен младеж.

Русия събира нова група войски близо до украинската граница и се готви за нов опит за настъпление. Това заяви украинският президент Владимир Зеленски във видеообръщение от днес. Според него нашествениците ще се опитат да настъпят на 90 км от Харков.

"Близо до нашата граница Руската федерация събира друга група войски и се готви да направи опит за настъпателни действия на 90 км от Харков на северозапад", каза Зеленски, който е записал обръщението си от Харков. То представлява обръщение към световните лидери и има за цел да осигури надеждна противовъздушна отбрана.