На 26 май дрон на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна атакува радарната станция за далечно откриване на цели "Воронеж М", разположена в град Орск в Оренбургска област, съобщи източник на "Украинская правда".

"Украинският дрон измина разстояние от повече от 1800 километра до вражеска цел, поставяйки нов рекорд за обсег на дронове-камикадзе", се казва в анонимното изявление.

Преди ден местните издания ORSK.RU и Ural56.ru съобщиха за падането на дрон близо до Орск, който се намира на границата с Казахстан, позовавайки се на свои източници. В публикация на изданието "Агенцията" (в регистъра на "чуждестранните агенти") се отбелязва, че Орск се намира на 140 км по-далеч от фронтовата линия в Украйна от башкирския град Салават, който преди това беше най-отдалеченият от Украйна руски град, атакуван от украински дронове.

Целта на дрона може да е бил военен обект, пише телеграм каналът Ural56.ru. По думите му няма ранени и загинали, както и разрушения на инфраструктура.

В понеделник държавната РИА Новости потвърди, че дрон се е разбил край Орск. Правителството на Оренбургска област каза пред агенцията, че "няма повредени цивилни обекти, няма заплаха за жителите". Събеседникът на агенцията не каза каква е целта на атаката.

Провоенните телеграм канали "Военен информатор" и "Рибар" твърдят, че Киев се е опитал да удари радиолокационната станция (РЛС) Воронеж-М в село Горковское край Орск, "компонент на руската ядрена сигурност". Те припомнят, че преди това беше атакувана РЛС "Воронеж-ДМ" в Краснодарския край и всичко това се случи по време на руски учения за проверка на подготовката и използването на нестратегическо ядрено оръжие.

Украйна е изравнила Русия в производството на бойни дронове

Украйна е изравнила Русия в производството на бойни дронове

Украинското военно разузнаване твърди, че Русия е в състояние да произвежда до 350 дрона Шахед на месец