Украинската армия в неделя е ударила космически комуникационен център в анексирания Крим, съобщават украински и чуждестранни източници, цитирани от руската служба на Би Би Си.

Според украинската преса атаката е извършена с осем ракети ATACMS. Украински телеграм канали, позовавайки се на местни жители, съобщиха за самия удар късно вечерта в неделя, но към този момент няма информация за целите и резултатите от удара.

В понеделник сутринта украинският телеграм канал "Кримски вятър" публикува видео на пожар през нощта, за който се твърди, че е избухнал на територията на центъра във Витино, в северозападната част на Крим.

Defense Express публикува в понеделник сателитни снимки на НАСА, показващи пожари на две места на космическия комуникационен център.

Изданието припомня, че този център е известен като "40-и отделен командно-измервателен комплекс", НИП-16, военно поделение 81415.

Все още няма точна информация какви щети е понесъл центърът в резултат на последния удар.

Ако космическият център за проследяване и комуникация НИП-16 наистина е бил частично унищожен, тогава Русия е загубила част от възможностите си в областта на космическите комуникации. Освен това този център е критичен за контрола на руските военни и граждански спътници. Според експерти прекъсванията могат да повлияят на способността на руската армия да насочва ракетите си", пише Телеграм канал на немското издание Bild на руски език.

Украйна: 4 загинали и десетки ранени след удар с искандери в Покровск

Украйна: 4 загинали и десетки ранени след удар с искандери в Покровск

Според украинските власти, това е една от най-големите вражески атаки срещу цивилни в последно време