Първият президент на Украйна след разпадането на Съветския съюз предупреди, че страната е на „ръба на гражданска война", докато парламентът дебатира приемане на амнистия на арестувани протестиращи, съобщи БиБиСи.

Президентът от 1991 до 1994 година Леонид Кравчук откри днес дебата в парламента с предупреждение, че всеки замесен „трябва да действа с най-голяма отговорност".

Кравчук каза пред депутатите, че „целият свят признава и Украйна признава, че държавата е на ръба на гражданска война".

Това е революция. Това е драматична ситуация, при която ние трябва да действаме с най-голяма отговорност", каза той в емоционално обръщение, което му спечели овации.

Нужно е да намалим конфронтацията между страните и да съгласуваме план за разрешаване на конфликта. Ние трябва да работим върху този план стъпка по стъпка, за да успокоим ситуацията", добави той.

Бившият президент призова двете страни да намерят компромисно решение за слагане на край на кризата.

За да се подчертае важността на заседанието, бившите президенти Леонид Кучма и Виктор Юшченко също присъстваха.

Парламентът обсъжда амнистия за задържаните протестиращи от началото на демонстрациите през ноември 2013 година. Президентът Виктор Янукович иска всяка амнистия да бъде условие протестиращите да напуснат сградите на правителството - предложение, което е отхвърляно от опозицията.

В същото време кореспондент на БиБиСи информира, че стотици антиправителствени демонстранти, повечето от тях носят каски и носят бейзболни бухалки, а други импровизирани оръжия, са излезели по улиците на Киев отново. Други медии съобщиха, че протестиращите дори са се насочили от Евромайдана към парламента.

Вчера те спечелиха малка победа, след като Върховната Рада отмени спорни закони срещу демонстрантите и премиерът Микола Азаров подаде оставка. Сега изпълняващ длъжността министър-председател е Сергей Арбузов, който заемаше вицепремиерския пост при Азаров.

37-годишният Арбузов е лоялен на Янукович. Той започва кариерата си като банков управител в Донецк. Оглавява Централната банка на Украйна между 2010 и 2012 година. Присъединява се към правителството през декември 2012 година. Известен е в страната като „семейният банкер" заради близките връзки със семейството на Янукович.

Междувременно шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле са в Украйна за разговори с правителството.

До момента най-малко 5 души са загинали при протестите в Украйна.