Ръководството на германския отбранителен концерн Rheinmetall и министърът на стратегическите индустрии на Украйна Олександър Камишин подписаха в Берлин меморандум за разширяване на стратегическото сътрудничество.

Това съобщиха от Би Би Си.

"С това споразумение потвърждаваме намерението си да продължим сътрудничеството през следващите години и да създадем съответната рамка.

По-специално, вече водим преговори за създаване на съвместно предприятие за производство на артилерийски боеприпаси в Украйна.

Също така искаме да предадем първите бойни машини на пехотата Lynx на страната тази година и да започнем производството на тези системи в Украйна в близко бъдеще", заяви ръководителят на Rheinmetall AG Армин Папергер.

Украинският министър заяви, че украинската отбранителна промишленост е била в упадък в продължение на десетилетия, но сега се възражда, включително благодарение на партньори като Rheinmetall.

"Много сме благодарни за подкрепата и доверието в украинската отбранителна индустрия и нашите оръжейници.

Заработи първият оръжеен завод на Rheinmetall в Украйна

Заработи първият оръжеен завод на Rheinmetall в Украйна

Съоръжението ще позволи по-бърз ремонт на доставена от чужбина техника

И, разбира се, ще споделим натрупания си опит с нашите партньори.

Един ден Украйна ще се присъедини към ЕС и НАТО - и двете организации ще имат силен партньор със силна отбранителна индустрия", заяви Камишин.

Rheinmetall доставя на Киев стотици хиляди артилерийски снаряди за 2024 г.

Rheinmetall доставя на Киев стотици хиляди артилерийски снаряди за 2024 г.

Тъй като армията продължава да изпитва остър недостиг на боеприпаси

Онзи ден в Украйна започна да функционира съвместна производствена площадка на "Укроборонпром" и Rheinmetall - цех за ремонт и производство на бронирани машини, където в бъдеще се планира да се произвеждат нови образци оръжия.