Бюрото за икономическа сигурност на Украйна съобщи, че е прехвърлило 170 000 тона желязна руда от "тайни руски складове" към Агенцията за разкриване, издирване и управление на активи, придобити от корупция и други престъпления. И двете структури се борят с корупцията в Украйна.

"Тези полезни изкопаеми са непряка собственост на олигарх чрез дружество, което не е регистрирано в страната", се казва в съобщение на Украинското бюро за икономическа сигурност.

В съобщението не се посочва името на предполагаемия собственик или фирмата, която по документи оперира с желязната руда. Уточнява се, че той е близък до руския президент и е бил санкциониран от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, САЩ и Европейския съюз, след началото на руската инвазия в Украйна.

В края на декември миналата година Службата за сигурност на Украйна съобщи за конфискуването на повече от 160 000 тона руда, принадлежаща на руския олигарх Алишер Усманов. Тогава пресслужбата на руския минно-металургичен холдинг "Металоинвест", собственост на Алишер Усманов, отхвърлиха изявлението на СБУ, че компанията съхранява "украинска желязна руда" в тайни складове.

Шестият по богатство руски олигарх се жалва в съда заради санкциите на ЕС

Шестият по богатство руски олигарх се жалва в съда заради санкциите на ЕС

Богатството на Алишер Усманов "се е стопило" до 18,9 млрд. долара

По данни на Службата за икономическа сигурност на Украйна стойността на партидата руда, предадена на агенцията за проследяване на активи, е 1,8 млрд. гривни (45,7 млн. евро). Тайните складове за руска желязна руда са били на територията на морските пристанища в Одеска област, съобщи агенцията. Твърди се също, че руската страна се е опитала да транспортира незаконно желязната руда по море до руска територия след нахлуването в Украйна.

Според агенцията преди войната компания на руски олигарх е използвала схема за прекъснат транзит, за да избегне данъци и други задължителни плащания. Руската страна не е планирала да продава рудата на ЕС, а е доставяла стоките на украински компании, без да плаща мита. Според изчисления на бюрото украинската страна е претърпяла по този начин щети за над 118 млн. гривни (3 млн. евро).