Днес влезе в сила поредната санкционна стъпка на държавата ни срещу Русия - решението на Съвета за национална сигурност и отбрана срещу атомната индустрия на Русия. Това не е последното подобно решение. Смисълът на нашите стъпки е и да подкрепим усилията на нашите дипломати за разширяване на глобалните санкции срещу тази част от руската агресивна машина.

Това написа в "Телеграм" украинският президент Володимир Зеленски. 

По думите му, Русия е единствената страна в света, която позволява на своите военни да стрелят по ядрени централи и да използват атомни електроцентрали като прикритие. Руските ракети многократно следваха траектории над ядрените съоръжения на Украйна.

Зеленски наложи санкции на 185 фирми и физически лица

Зеленски наложи санкции на 185 фирми и физически лица

Мерките са наложени на онези, които Русия използва за превоз на военна техника и войници

Освен това, Русия използва ядрената индустрия като един от елементите на външна експанзия, за да окаже натиск, заплаха за суверенитета на други държави. Всичко това са достатъчни причини атомната индустрия на Русия да бъде под глобални санкции.

Ние работим върху това с нашите партньори, написа още държавният глава.

Припомняме, че в края на януари, Зеленски подписа указ за изпълнение на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на санкции срещу 185 юридически и физически лица, които Русия използва за превоз на военна техника и войници с железопътен транспорт.