Украинският президент Володимир Зеленски внесе във Върховната Рада (парламента) проекторезолюция за въвеждане на санкции срещу Иран. Санкциите се налагат за 50 години.

Според сайта на Върховната Рада, документът вече е внесен за разглеждане от ръководството на парламента и Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване, съобщава "Укринформ".

"Да одобри решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна от 27 май 2023 г. "За прилагане на секторни специални икономически и други ограничителни мерки (санкции) спрямо Ислямска република Иран", въведено в сила с президентски указ №. 308/2023 от 27 май 2023 г.", се казва по-детайлно в проекторешението.

По-рано в интервю за италиански медии, Зеленски каза, че Иран е продал над 1000 дрона и "други оръжия" на Русия.

Иран: Зеленски ни критикува за дроновете, за да привлече помощ от Запада

Иран: Зеленски ни критикува за дроновете, за да привлече помощ от Запада

Техеран обвини украинския лидер в антииранска пропаганда

Зеленски по-рано изпълни решението на СНБО за прилагане и въвеждане на промени в личните специални икономически и други ограничителни мерки (санкции). Ограничителни мерки са приложени спрямо 300 лица, включително граждани на Руската федерация, Ислямска република Иран и Сирийската арабска република.

Санкционирани са и 141 юридически лица.

Припомняме, че ден по-рано Техеран обвини украинския президент Володимир Зеленски в антииранска пропаганда в призива му към Иран да спре доставките на дронове за Русия.

Според ислямската република думите на украинския лидер целят да привлекат повече оръжия и финансова помощ от Запада.

Във видеообръщение в сряда Зеленски призова иранците да спрат плъзгането си към "тъмната страна на историята" с доставките на дронове за Москва.

Въпреки че първоначално Иран отрече да доставя дронове "Шахед" на Русия, впоследствие призна, че ѝ е предоставил малък брой безпилотни летателни апарати преди началото на конфликта. Украйна твърди, че дроновете са изиграли основна роля в руските атаките на Русия срещу градове и инфраструктура.

САЩ: Русия е получила от Иран над 400 дрона, но не и стигат
Обновена

САЩ: Русия е получила от Иран над 400 дрона, но не и стигат

Зависимостта на Кремъл от Иран, както и от Северна Корея показва отчаяние