Между Украйна и България няма разногласия по правата на българската общност, заявяват от украинското външно министерство.

Днес посланикът на България в Киев Костадин Коджабашев разговаря със заместник-министъра на външните работи на Украйна Василий Боднар, предаде агенция Укринформ.

"Дипломатите винаги намират общ език. Между Украйна и България няма разногласия по гарантирането на правата на българската общност в Украйна. Споразумяхме се да решаваме всички актуални въпроси в конструктивен дух." - коментира Боднар.

По думите му, административно-териториалната реформа в страната по никакъв начин не влияе на степента, в която са гарантирани правата та националните малцинства и конкретно българската общност в Одеска област.

Руска връзка в недоразумението между София и Киев

Руска връзка в недоразумението между София и Киев

Депутатът Антон Киссе е подел популистка акция...

Двамата събеседници са оценили високо ролята на българската общност за развитието на отношенията между двете страни.

"Българската страна отбеляза важността на запазването на националната, културната и езиковата идентичност на българското национално малцинство в Украйна и изрази готовност за по-нататъшно конструктивно сътрудничество за решаване на всички актуални въпроси", посочват от украинското външно министерство.

Захариева и Кулеба обсъдиха реформата на Болградския район в Украйна

Захариева и Кулеба обсъдиха реформата на Болградския район в Украйна

Административна, а не политическа е реформата, увери украинският министър

По време на срещата е изразена воля за продължаване на открития и конструктивен диалог в тази сфера, включително на парламентарно ниво.

Боднар е благодарил на българската страна за готовността в близко време да окаже хуманитарна помощ на Украйна, като достави медицински средства за защита на медиците.

Припомняме, на 20 май българският парламент прие декларация срещу административната реформа в Украйна, на базата на опасения, че Болградският район на Одеска област, където има компактно българско малцинство, ще бъде разделен и ще бъдат накърнени правата на българите.

От своя страна Министерството на външните работи на Украйна изрази протест и недоумение от начина, по който са интерпретирани намеренията на украинската страна.

 Украйна: Зачитаме гражданите си от български произход, учудени сме от манипулациите

Украйна: Зачитаме гражданите си от български произход, учудени сме от манипулациите

Протест срещу декларацията на българското НС...