Британският крал Чарлз III почете изключителното гостоприемство на Германия към украинските бежанци по време на първото си държавно посещение като монарх, съобщи BBC.

Кралят каза, че и Обединеното кралство, и Германия застават заедно в защита на свободата и суверенитета на Украйна.

В своя тост на пищен държавен банкет, който произнесе отчасти на немски език, кралят обеща да заздрави връзките.

Речта беше изнесена пред високопоставени лица от двете страни, сред които и бившия германски канцлер Ангела Меркел.

Припомняме, че тридневната обиколка идва след като планирано посещение във Франция беше отменено след вълнения в няколко града заради пенсионните реформи.

Протестите отказаха крал Чарлз III да посети Франция

Протестите отказаха крал Чарлз III да посети Франция

Визитата на британския монарх е отложена

Германия, която трябваше да бъде втората спирка от пътуването, вместо това е мястото на първото чуждестранно посещение на крал Чарлз от неговото управление. То е и първото на британски монарх след държавното посещение на покойната кралица Елизабет II там през 2015 г.

Британското правителство се надява, че посещението на краля ще засили отношенията между двете нации след решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз (ЕС) - описано като "тъжен ден" от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в собствения му тост.

В президентския дворец Белвю в сряда вечерта кралят каза, че ще направи всичко възможно, за да "укрепи връзките между нас".

Той също така похвали "щедростта на духа на германския народ" за приемането на повече от един милион украински бежанци, разселени в резултат на продължаващия конфликт с Русия.

Крал Чарлз III прави първата си визита в чужбина като държавен глава

Крал Чарлз III прави първата си визита в чужбина като държавен глава

Британският монарх се отправя към Германия

Щайнмайер поздрави Чарлз и съпругата му кралица-консорт Камила с военни почести в най-известната забележителност на Берлин, Бранденбургската врата, символ на разделението на страната по време на Студената война и последвалото обединение.

Щайнмайер по-рано поясни, че е важен европейски жест факта, че Чарлз е избрал Франция и Германия за първото си държавно посещение, дори преди коронацията му през май. Той допълни, че Германия и ЕС искат да задълбочат сътрудничеството си с Обединеното кралство след Брекзит.