Украйна се стреми да изтощи и да нанесе тежки загуби на руските сили, опитващи се да превземат малкия град Бахмут. Това заяви началникът на Сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски, цитиран от "Ройтерс".

Във видеозапис, на който се вижда как генерал Сирски се обръща към войници в голям индустриален склад, той посочва, че Русия продължава да е съсредоточена върху района на Бахмут след месеци на сражения.

Москва счита за жизненоважно превземането на Бахмут предвид усилията си да установи пълен контрол над Донбаския регион в Източна Украйна.

"Те (руските сили - б.р.) не спират да се опитват да обкръжат и превземат града", отбелязва Сирски във видеото, публикувано в "Телеграм".

Украйна: Фронтът край Бахмут се стабилизира

Украйна: Фронтът край Бахмут се стабилизира

Русия изглежда преминава към отбранителна стратегия

"Към днешна дата нашата основна задача е да изтощим многобройните сили на врага и да му нанесем тежки загуби. Това ще създаде необходимите условия за освобождаване на украинска земя и за ускоряване на нашата победа", обясни той.

Сирски се среща с военнослужещи близо до фронтовата линия, докато Украйна се подготвя за възможна контраофанзива след 13 месеца война. Вчера той заяви, че отбраната на Бахмут е военна необходимост.

Той посочи, че срещите му с войници до фронтовата линия са необходими, за да могат той и неговите командири да изработят план, който ще има "реални резултати на бойното поле, а не само на карта".

Коментарът му отново подчертава желанието на Украйна да удържи Бахмут, а не да изтегля силите си, за да ограничи жертвите.

Украйна "много скоро" ще се възползва от изтощението на руските сили в Бахмут

Украйна "много скоро" ще се възползва от изтощението на руските сили в Бахмут

Назрява ли моментът на украинската контраофанзива?

Този месец президентът Володимир Зеленски също посети войски в Източна, Южна и Югоизточна Украйна. Вчера той се срещна с висшето си военно командване в град Днипро, което бе първата подобна среща извън столицата от началото на войната.

Зеленски съобщи, че на срещата са обсъдени ситуацията на фронтовата линия, подкрепленията и защитата на границите - от Херсон на юг до Харков на изток, но не даде повече подробности.

Продължилата около осем месеца битка за Бахмут, в който преди войната са живели общо 70 000 жители, но сега е на практика превърнат в руини, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Отбраната на Бахмут е военна необходимост за Украйна

Отбраната на Бахмут е военна необходимост за Украйна

Киев не възнамерява да се отстъпва от града