Русия е струпала над 94 000 войници близо до границите на Украйна и може да се подготвя за мащабна военна офанзива в края на януари. Това обяви министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников пред парламента, позовавайки се на доклади на разузнаването.

Резников увери, че Украйна няма да направи нищо да провокира ситуацията, но е готова да отвърне, ако Русия предприеме атака.

Украйна и нейните съюзници в НАТО алармираха за придвижването на руски войски близо до украинските граници тази година, което предизвика притеснения, че тлеещият конфликт в Източна Украйна може да избухне в открита война.

Топ генералът на САЩ много обезпокоен от военната активност на Русия близо до Украйна

Топ генералът на САЩ много обезпокоен от военната активност на Русия близо до Украйна

"Тук са заложени на карта значителни интереси за националната сигурност на САЩ и на страните членки на НАТО"

"Нашето разузнаване анализира всички сценарии, включително и най-лошия", изтъкна Резников и допълни: "То отбелязва, че съществува вероятност за мащабна ескалация от Русия. Най-вероятният момент за достигане на готовност за ескалация ще бъде края на януари."

Украйна притисна съюзниците си от Европейския съюз и НАТО тази седмица да подготвят твърд пакет от санкции, за да предовратят Русия да започне офанзива.

Москва от своя страна обвини Украйна и САЩ в дестабилизиращо поведение и предположи, че Киев може да се готви да започне собствена офанзива в Източна Украйна, което украинските власти категорично отричат.

САЩ настояват Русия да избере дипломацията за Украйна или ще се сблъска с последствия

САЩ настояват Русия да избере дипломацията за Украйна или ще се сблъска с последствия

Държавният секретар на САЩ се срещна с руския си колега Лавров

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън вчера предупреди Москва за "сериозна цена", която Русия ще плати в случай на ескалация, като призова руския си колега Сергей Лавров да търси дипломатически изход от кризата.

Блинкън уточни, че е вероятно президентите Джо Байдън и Владимир Путин да разговарят скоро.

В момента се работи за организиране на видео разговор между тях, посочиха от Кремъл днес, ден след като първите дипломати на САЩ и Русия се срещнаха, за да обсъдят кризата в Украйна.

Русия предупреди САЩ, че ще отговори на техни "геополитически игри" в Украйна

Русия предупреди САЩ, че ще отговори на техни "геополитически игри" в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с американския си колега

Отношенията на Украйна с Русия се сринаха през 2014 г., след като подкрепяните от Москва сили завзеха територия в Източна Украйна, която Киев иска обратно. Киев казва, че около 14 000 души са загинали в сражения оттогава.

Откакто започна последната криза Москва отправи искания за правно обвързващи гаранции за сигурност от Запада, че НАТО няма да приеме Украйна за член или да разположи там ракетни системи да удари Русия.

Украйна заяви, че Русия няма думата за амбициите ѝ да се присъедини към НАТО и отхвърли всякакви гаранции за сигурност като нелегитимни.

"Ескалацията е вероятен сценарий, но не е неизбежен и нашата задача е да го предотвратим", настоя Резников и подчерта: "Трябва да направим цената на ескалацията неприемлива за агресора (Русия)."

САЩ: Наш отговор срещу Русия заради Украйна ще бъде съгласуван с международната общност

САЩ: Наш отговор срещу Русия заради Украйна ще бъде съгласуван с международната общност

Американският военен министър по погрешка нарече Русия "Съветски съюз"