Украйна обвини Русия в нарушаване на международното право, като провежда парламентарни избори на полуостров Крим и позволява на жителите на контролираните от проруските сепаратисти региони да гласуват в изборите, информира "Франс прес".

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и беше обвинена от Киев и неговите съюзници в подкрепа на проруските сепаратисти в две области в Източна Украйна.

Притежателите на руски паспорти в Луганск и Донецк имат право да гласуват на изборите за Държавната дума, които ще се проведат между петък и неделя.

Зеленски не изключва истинска война на Украйна с Русия

Зеленски не изключва истинска война на Украйна с Русия

"Това е най-лошото, което може да се случи, но има такава вероятност"

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви пред журналисти, че Москва "нарушава международното право", като организира изборите в източните райони и Крим.

"Единственият статут, който Руската федерация има, е като окупационна държава", изтъкна Кулеба и добави, че Москва "един ден ще трябва да плати".

Украинската армия е въвлечена в къкрещ конфликт със сепаратистите, който отне 13 000 живота от 2014 г. насам и ескалира през последните дни.

Кулеба: Байдън гарантира, че САЩ защитават Украйна от руска агресия

Кулеба: Байдън гарантира, че САЩ защитават Украйна от руска агресия

На срещата му с украинския президент Зеленски

Повече от 600 000 души в Донецк и Луганск получиха руски паспорти от 2019 г. и ще имат право да гласуват онлайн или в руския град Ростов през границата.

Москва провежда избори в Крим от 2016 г. след първоначален и спорен референдум за интеграция с Русия и натиск върху жителите да получат руски паспорти.

САЩ застанаха зад Украйна

САЩ застанаха зад Украйна

Зеленски получи гаранции от Байдън