Украйна подаде молба за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на генералния секретар (ОИСР), съобщи "Укринформ". 

Премиерът Денис Шмигал предаде молбата на генералния секретар на ОИСР Матиас Корман по време на конференцията в Лугано, Швейцария.

"От името на Украйна подадох заявление за присъединяване на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Символично е, че това се случи по време на дискусията за практическото изпълнение на плана за възстановяване на Украйна в рамките на конференцията в Лугано ", написа Шмигал в Telegram.

ОИСР отваря офис в помощ на Украйна

ОИСР отваря офис в помощ на Украйна

Международната конференция за възстановяване на Украйна се провежда в швейцарския град Лугано

Според него, сегашната подкрепа и бъдещата работа по възстановяването и присъединяването на Украйна към ЕС, чието начало беше подкрепено от всички държави-членки на ЕС, ще се основава на завършването на структурните реформи в Украйна - област, в която подкрепата на ОИСР е на фундаментално значение.

Той също така подчерта, че Украйна споделя всички цели и ценности на организацията и се стреми да се присъедини към нея възможно най-скоро. Членството на Украйна в ОИСР е един от крайъгълните камъни на успешното възстановяване и развитие на Украйна, смята министър-председателят.

"Надяваме се Съветът на ОИСР да разгледа този документ, за да можем да се присъединим възможно най-скоро. Единни в отбраната, единни във възстановяването", подчерта правителственият ръководител.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че с цел укрепване и разширяване на политиката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в подкрепа на Украйна, в Париж беше създаден координационен офис, който в бъдеще ще бъде преместен в Киев.

Международната конференция за възстановяване на Украйна се провежда в Лугано на 4-5 юли с участието на украински и международни политици, лидери на ЕС и международни организации, международни финансови институции и др.

В Лугано обсъждат "план Маршал" за Украйна

В Лугано обсъждат "план Маршал" за Украйна

Сред схемите за финансиранее и нов фонд, който ще бъде създаден от ЕБВР

Според правителството на Украйна програмата за възстановяване вече се оценява на 750 милиарда щатски долара.