В сряда Главната прокуратура на Украйна съобщи за заподозрян, който според следователите е стрелял по цивилни в два лични автомобила. Това е станало в Буча, Киевска област през март 2022 г. по време на руската окупация, информира Руската служба на Би Би Си.

Главната прокуратура твърди, че това е 24-годишен руски военнослужещ, заместник-командир, стрелец-оператор на БМД-2 с бордови номер 111, служил в 76-а Черниговска гвардейска десантно-щурмова дивизия на Въздушно-десантните войски (ВДВ) на Русия.

Той е обвинен в нарушение на законите и обичаите на войната, съчетано с предумишлено убийство.

Според разследването, сутринта на 5 март 2022 г., по указание на командира, колона от военни превозни средства на руската армия започва да се движи от територията на детския лагер "Лучисти" в посока към горската зона покрай село Здвижевка.

Маршрутът минавал по улица "Лех Качински" до град Буча. Две коли с цивилни, сред които и две деца са се движили срещу военния конвой. По заповед на руските командири е открит огън на поражение с автоматично оржие по превозните средства, според украинските следователи.

Четирима души са били убити: майка, две малки деца и техен съсед, други са ранени.

В момента се извършват процесуални действия за изправяне пред правосъдието на други съучастници във военни престъпления, се казва в изявление на Главната прокуратура на Украйна.

Замениха доживотната присъда на първия осъден руски войник в Украйна

Замениха доживотната присъда на първия осъден руски войник в Украйна

Той е осъден на 15 години затвор